1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Есенната сеитба в Монтанско закъсня

Есенната сеитба в Монтанско закъсня

Кредити и субсидии за посевен материал останаха, никой не проверява качеството на сеитбата

 

Търсенето на жито извън нуждите на Държавния резерв върви на цена от около 160 лева за тон, информират от борсите в страната. Тази цена няма как да удовлетворява производителите, защото според тях не е изгодна, но според експертите в търговията със зърно нищо не може да се направи. Като първопричина те сочат именно излишъците, които надминават 1 милион тона и ще бъдат в основата в близко време цената да не стигне изгодна за стопаните стойност. Който може тази зима да задържи продажбите на жито докъдето удържи, ще получи със сигурност по-висока цена напролет и в началото на лятото.

В близък план прогнозата е, че с това задържане земеделските производители няма да могат така лесно да постигнат по-удовлетворяваща ги цена.

По-лошата прогноза е, че цената от тази година ще се отрази на площите за следващата. Защото при сега вървящата от 160 лева за тон догодина площите с пшеница ще намалеят, което пък на свой ред ще вдигне цената.

Засега в Монтанско са засети 317 420 дка с пшеница и 59 770 дка с ечемик. Най-много площи с пшеница - 70 170 дка с пшеница са засети в община Вълчедръм. Ечемикът там е на площ от 28 500 дка. След Вълчедръм по големина на засетите ниви е община Монтана с 66 775 дка. За качеството на сеитбата не може да се твърди повече от това, че предсеитбено с азотни торове са наторени едва 43 200 дка, с фосфорни - 84 230 дка, а с калиеви - едва 800 дка. Не се води статистика кой производител с какви семена сее - елит, първо, или второ размножение. По-бедните производители сеят със семена, собствено производство. Тази година във фонд "Земеделие" единствено останаха пари - субсидии и кредити, за посевен материал, които не са усвоени.

По мнение на познавачи на местните традиции на производство есенната сеитба ще продължи докато времето позволи. В крайна сметка именно лошите климатични условия през благоприятните в агротехническо отношение срокове не позволиха на стопаните да си свършат работата в препоръчителното време. Мнозина стопани казват, че ако годината е добра, добив ще има. И по-добре така, отколкото нивите да пустеят./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.