1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ФАО: Индексът на цените леко се покачва

ФАО: Индексът на цените леко се покачва

Цените на зърнените култури са под непрекъснат натиск от началото на годината

Цените на хранителните стоки са ниски и продължават да падат, съобщават от ФАО. Тази добра новина за продоволствената сигурност в света обаче, е за сметка на земеделските производители и заплашва стабилността на сектора, се казва в анализа на икономистите.

Индексът се образува от цените на основните групи хранителни стоки – зърнени култури, месо, мляко, растителни масла и захар.

През септември е отчетено леко поскъпване на захарта и млечните продукти, докато други храни остават на нивото от август, или дори поевтинявят. При зърнените култури няма промяна, индексът е 154,8 пункта, с 13 на сто под нивото от 2014-та. Цените на тези култури са под непрекъснат натиск от началото на годината, тъй като складовите наличности са големи, а реколтата се доближава до миналогодишния рекорд. В момента пшеницата е с около една пета по-евтина от септември 2014-та, констатират от ФАО.

С половин процент е паднал индексът на растителните масла и сега е 134,2 пункта, най-ниското ниво от 2009 година насам. Тук важна роля играе ниската цена на палмовото масло, както и на соята заради добрите реколти по света.

Поскъпване има при млечните продукти, където индексът се е покачил с близо 7 пункта до 142,3. Най-голям ръст бележи цената за сухото мляко.

Няма големи промени и при месото, чийто индекс е 170,5 пункта. Това равнище се задържа вече седем месеца, като птичето месо е поевтиняло, а говеждото е поскъпнало, докато цените на свинското са останали стабилни.

Индексът на захарта пък се е покачил с 5,2 до 168,4 пункта, изчисляват от ФАО. Това се дължи, според тях, на климатичния феномен Ел Ниньо, който значително е затруднил прибирането на захарната тръстика в Бразилия, най-големия световен производител на захар.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.