1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Фермери от Националната овцевъдна асоциация и Асоциацията за развъждане на млечни породи кози са в стачна готовност

Фермери от Националната овцевъдна асоциация и Асоциацията за развъждане на млечни породи кози са в стачна готовност

Причината - промените в наредбата за прилагане на директните плащания през 2017 г.

Фермери от Националната овцевъдна асоциация и Асоциацията за развъждане на млечни породи кози са в стачна готовност заради промените в наредбата за прилагане на директните плащания през 2017 г. Те настояват да отпаднат заложените несправедливи ограничения за директните продажби, количествата преработка и ограничаване продажбите в определени административни области, посочени в Наредба 26 на земеделското министерство. 

В края на юли, 2016 година се състоя разширен Консултативен съвет по животновъдство, където присъстваха почти всички представители на различни организации на животновъдите, както и обикновени фермери, включително представители и на сегашното ръководство на НОА и на отделните Развъдни организации в овцевъдството. МЗХ излезе с предложение, без достатъчна мотивировка и направен анализ, какво стои зад взетото решение за увеличаване бюджета на "Схемата за обвързано подпомагане на овце и кози-майки под селекционен контрол" за следващите 2 години, считано от 2017 година. Увеличението е двойно, от 12,8 млн.лв. на 24 млн. лв. Това по същество представлява 88% от целия бюджет на обвързаната подкрепа идваща по линия на европейското подпомагане. Единственият аргумент бе, че броят на животните в тази група расте и от 180 хил. животни, е достигнал 280 хил. през 2016 г. По този начин, овце подпомагани по тази Схема се очаква да получават за първите 300 бройки, което е достатъчно висок праг, индикативно 84 лв на животно, докато същите стопанства, отглеждащи над 50 овце-майки, но които не са под "селекционен контрол" - 35 лв. или над 2 пъти по-малко, се казва в отворено писмо изпратено до редакцията на АГРО.БГ. 

Обоснована ли е тази диференциация и ако я има, не трябваше ли да бъде доказана с цифри - разчети за разходите за отглеждане при едните и другите стада, производителност, разходи за създаване на стадата и др. се питат животновъди. Според тях тези доказателства е трябвало да дойдат от Развъдните организации. Но вместо това, МЗХ е свършило цялата работа, като е направило подарък, който е за сметка на всички останали стопани отглеждащи овце.

Хората от новото ръководството на НОА, който са в конфликт на интереси защото едновременно, че са представители на НОА, оглавяват и отделни Развъдни организации, което означава, че те не са неутрални и са пристрастни към тези Развъдни организации, сега заплашват, че ще стачкуват защото са лишени от плащане по Схемата за преходната национална помощ или иначе казано, че искат да вземат и от парчето на останалите. Това е върхът на наглостта се казва още в писмото.

От Асоциацията предлагат:
1. Сегашното ръководство на МЗХ да направи ревизия и да направи преоценка на разпределението на бюджетите защото е дискриминация, без анализ и обосновка да се разпределят 88% от европейските пари само за 25% от овцете в България. ЕС категорично забранява и за това е въведен принципът за "единно плащане", за да се избегне, както дискриминационно отношение между производителите, но така и да не се изкривява пазара. В момента, пазарът се изкривява и то в доста съмнителна посока, създаващо стимули овцевъдите да търсят да регистрират своите животни в Развъдни организации. Публична тайна е, че от тях няма почти никаква полза в сегашната система на работа и обслужват "съмнителни интереси". Това трябва да бъде проверено защото трябва да се изрязват такива нездрави образования, които превръщат България в страна усвояваща пари, но не постигаща никакъв резултат от това.
2. Проверка дейността на Развъдните организации и да се провери как те функционират, какво постигат, какъв е техният капацитет, при какви критерии се създават, какви хора работят в тях и как отчитат резултатите от дейността си.
3. Пълна проверка на Изпълнителната агенцията по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ) защото именно тя трябва да контролира Развъдните организации и ако има нередности, те трябва да се търсят именно в държавния орган.

Според НОА обикновените, честни и работливи овцевъди също настояват за справедливост и изчистване на българското земеделие от "субсидаджиите", от които няма нужда никой и които петнят името на българския земеделец и животновъд. Те създават единствено образа в обществото на животновъда, непрекъснато мрънкащ, недоволен готованец, които освен да гледа как да получи публични пари, друго нищо не прави, дори не иска да има прозрачност за скромните 70 литра реализирано мляко на овца, представляващи 50% от млечността в овцевъдството в ЕС

Инж.зооинж. Бисер Чилингиров

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.