1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Френските ябълки и круши отново “намериха пътя” към Америка

Френските ябълки и круши отново “намериха пътя” към Америка

Това е навременна мярка за френските производители

Френските ябълки и круши отново “намериха пътя” към Америка след десет години ембарго, това обяви Министерството на земеделието във Франция. Тогава американското правителство аргументира забраната с наличието на вредител, който може да повреди овощните градини.

"Първата партида ябълки вече е изнесена за САЩ, предстоят нови доставки на ябълки и круши", заяви министерството в специално комюнике. За да бъде прекратена забраната, през лятото на 2013 г. френските власти започнаха преговори с отговорните служби на САЩ за изпълнение на специфични здравни мерки, като "проверка на културите преди събиране на реколтата, контрол върху плодовете преди износ, третиране на плодовете по време на транспортиране. "Тези мерки имат за цел да предпазят плодовете от вредители - повечето от тях засягат листата на дърветата и подлежат на регулация в САЩ.

Приемането на тези важни стъпки и благоприятните резултати от извършен одит от американските служби доведоха до подписването на протокол през лятото на 2014 г. за повторното отваряне на американския пазар.

Това решение е навременна мярка за френските производители, които са притеснени от руското ембарго върху европейските храни. То затрудни сериозно европейския пазар, още повече че реколтата от плодове и зеленчуци е голяма и са необходими нови пазарни ниши.

Текст – Анелия Дамянова

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.