На Балканския полуостров България е първата държава, която започва да развива месодайно овцевъдство
Френското министерство на селското стопанство дари на България две стада месодайни овце. Част от животните се отглеждат в Търговище.
Те ще бъдат ядро за размножаването на породата Мутон Шароле, не само в региона, но и в цялата страна.
У нас това са първи стъпки за развитие на месодайно овцевъдство.
Първоначално в Търговище ще се отглеждат 108 овце от породата Мутон Шароле. 8 са мъжките животни, чрез които ще се възпроизвежда стадото. Това са овце, които растът много по-бързо от породите познати у нас. За 3 месеца могат да достигнат тегло от 40 кг.
Зооинженерите се готвят да кръстосат френската порода овце с нашенски, за да се получи порода, която едновременно дава мляко, вълна и месо. В момента страните от ЕС произвеждат не повече от 40% от овчето месо, което консумират. Останалото количество е внос. На Балканския полуостров България е първата държава, която започва да развива месодайно овцевъдство./focus-news.net