1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Германия с проектонаредба за етикетиране на неопаковани храни

Германия с проектонаредба за етикетиране на неопаковани храни

На 13 декември в целия Европейски съюз влиза в сила нова наредба за етикетите

Проектонаредба за етикетиране на неопаковани храни бе приета от втората камара на германския парламент – Бундесрата. Предписанието е на Федералното министерство на земеделието и храните и определя каква информация трябва да се дава при поискване от страна на потребителите.

На 13 декември в целия Европейски съюз влиза в сила нова наредба за етикетирането на храните. Освен основните съставки, етикетите трябва да съдържат информация и за алергените. При неопакованите храни обаче такива етикети няма къде да се залепят. Затова агроведомството издаде наредба, която постановява какви сведения трябва да се предоставят на клиентите.

"С наредбата гарантираме, че в бъдеще хората с алергии ще бъдат по-добре информирани и защитени", каза по този повод министърът на земеделието Кристиан Шмит.
Става дума храни като хляб от малка пекарна, сладолед, продаван на топки, неопаковано месо и други подобни, както и за храната, предлагана в заведенията. Наредбата задължава собствениците на такива заведения или търговците да информират клиентите си при запитване за съдържанието на съставки, предизвикващи алергии. Това може да става устно, но информацията трябва да е налична и в писмен вид. Освен това в помещението на видимо място трябва да има съобщение, което пояснява откъде човек може да почерпи допълнителни сведения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.