Под 700 м. надморска височина не могат да бъдат отглеждани картофи за посев
Основните сортове картофи, които се ползват в страната са от Холандия, Германия и Франция уточнява Цветко Георгиев - директор на дирекция “Растениевъдство и животновъдство” в Министерство на земеделието и храните. Той обясни, че в някои райони на страната картофопроизводството е традиционна култура за българските земеделски производители. "Министерство на земеделието и храните съзнава какъв е проблемът в световен мащаб във връзка с недостига на храни", каза Цветко Георгиев. Той посочи, че във връзка с обявената от ООН международна година на картофа под ръководството на министъра на земеделието и храните Валери Цветанов е създаден инициативен комитет. Този инициативен комитет започна кампания - “Картофите - традиция и бъдеще”, чиято основна цел е популяризиране на производството на картофи, ползата от картофа като храна за населението и възможностите за неговото отглеждане и преработка. “Най-много картофи в България се отглеждат в Софийско - това е регионът на Самоков, региона на Пирдоп, Златица. Основен производител е районът на Велинград, Родопите. Има и други производителни райони. Това са основните райони, които произвеждат картофи не само за консумация, но и са семе производители”, посочи Георгиев.
Той обясни, че има известни санитарни изисквания по отношение на вредителите по картофа и ежегодно се определя височинна граница за семе производителите на картофи. “Под 700 м. надморска височина не могат да бъдат отглеждани картофи за посев”, заяви Георгиев.