1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Големите производители на грозде в Западна Европа отчитат най-слабата си рекoлта от десетилетия

Големите производители на грозде в Западна Европа отчитат най-слабата си рекoлта от десетилетия

Сериозни са щетите от градушки, проливни дъждове и застудявания през тази година

Големите производители на грозде в Западна Европа отчитат най-слабата си рекoлта от десетилетия заради щетите от градушки, проливни дъждове и застудявания през тази година, съобщава Reuters. Това се отразява най-вече на лозарите от Франция, която е най-големият производител на вино в света, както и на тези в Австрия и някои части на Гърция. Според икономиста Джеймс Тронтън от Мичиганския университет лошите атмосферни условия вероятно ще доведат до поскъпване на европейските вина, като същевременно топлото време в САЩ трябва да свали цената на местната продукция.

Проблеми в Западна Европа


Според френското министерство на земеделието реколтата на грозде през 2013 г. ще е една от най-слабите за последните 40 години, като малкото количество и ниското качество на продукцията са резултат от ниските температури и проливните дъждове. Министерството очаква реколтата да спадне до 43.5 млн. хектолитра спрямо средното ниво от 45.5 млн. за последните 10 години. Някои от основните лозарски региони като Бургундия и Бордо бяха ударени от тежки градушки през юли. Освен по-ниските добиви тестовете са показали по-ниско захарно съдържание в тазгодишното грозде, което означава, че по-малка част от реколтата ще е подходяща за производство на вино, пише "Дневник".

Лошото време е имало тежки последици и за лозарите в Австрия и някои части на Гърция. Съюзът на винарите в Австрия отдава слабата реколта на комбинацията от градушки, суша и лоши атомосферни условия през пролетта, като особено тежко са засегнати насажденията от основния винарски сорт в страната - Грюнер Велтлинер. От свoя страна кооперативът на гръцките винари заявява, че реколтата е с 200% по-слаба в сравнение с миналата година заради "жестоките бури", които са унищожили голяма част от насажденията. Това обаче се отнася основно за южните части на страната, докато на север, където реколтата тепърва се събира, нещата изглеждат по-добре. Българските производители също не очакват проблеми с реколтата през този сезон.

Високи добиви в САЩ

В някои части на Испания и Италия също се очакват добри реколти, макар да има закъснение с 10-15 дни. От винарната Arnaldo Caprai в италианската провинция Умбрия заявяват, че очакват ръст на добивите с 50% спрямо миналата година. Подобни са и очакванията в провинция Тоскана. Същевременно от другата страна на Атлантика щатските лозари прибират реколтата си с две-три седмици по-рано от обичайното. "Обикновено започваме да прибираме реколтата на 14-15 септември, а тази година вече сме приключили", заявява Катлийн Инман, собственик на лозови масиви в Калифорния. Производителите от долината Напа също за започнали добива по-рано тази година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.