1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Говедовъдството по пътя към Европейския съюз

Говедовъдството по пътя към Европейския съюз

 

На 27 януари Областната служба за съвети в земеделието (ОССЗ) в Плевен съвместно с Община Гулянци проведе семинар на тема "Перспективи за развитие на говедовъдството след присъединяването към ЕС. Обща селскостопанска политика на Европейския съюз - сектор "Мляко". Присъстваха фермери млекопроизводители, зооинженерът Александър Минзилев, представител на Община Гулянци, д-р Русева - представител на ДВСК, Ангел Христов, председател на Регионалната агенция за европейска интеграция, информираха от ОССЗ.

Семинарът беше организиран и проведен по искане на фермери от община Гулянци за разясняване на предстоящите промени и изисквания в сектора. 

Лектори бяха главен експерт Даринка Николова и старши експерт Ивайло Иванов от ОССЗ - Плевен.

Зооинженерът Даринка Николова направи диференциран анализ на препоръчителните и задължителните изисквания за животновъдните ферми, както и неправилните им трактовки, добили публичност и причиняващи вълнения сред млекопроизводителите. Разяснени бяха технологичните възможности за преструктуриране на фермите през преходния период и нормативната база за това. 

Присъстващите бяха запознати с различните, предвидени във времето възможности за финансово стимулиране на фермерите и изискванията за получаване на субсидии: регистрация на земеделските производители, узаконяване на фермите, млечни квоти, качество на млякото. 

Раздадени бяха листовки, съдържащи информация за постигнатите договорености с Европейския съюз, както и най-важните, неотложни във времето задачи, на фермерите млекопроизводители.

Представени бяха основните зоохигиенни изисквания за животновъдни ферми.

Разгледана беше и необходимостта от сдружаване на фермерите, насоките за работа и очаквани ползи. Дадени бяха примери от опита на фермерите в Швейцария - основни насоки на дейност на сдруженията.

Старши експертът Ивайло Иванов запозна фермерите с осигурителните вноски на земеделските производители - пенсионери, работещи на трудови договори и занимаващи се единствено със земеделска дейност. 

В хода на възникналата дискусия бяха зададени въпроси по конкретни проблеми на земеделските производители, експертите поеха ангажименти за посещения на ферми, набелязани бяха последващи срещи по въпроси на балансираното хранене и оптимизиране на млечната продуктивност./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.