1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Град Русе е домакин на първата Дунавска винария

Град Русе е домакин на първата Дунавска винария

Фестивалът е своеобразен финал на проекта „Дунавски винарски дестинации“

Днес, 28 юни, министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов откри първия Българо-румънски винен фестивал в град Русе. Фестивалът е своеобразен финал на проекта „Дунавски винарски дестинации“, който е финансиран от програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния – България 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския Фонд за Регионално Развитие.

Град Русе,  като домакин на първата Дунавска винария, събра български и румънски винени специалисти и местни производители, дистрибутори, представители на местната власт и браншовите организации, сомелиерски експерти, граждани от двете страни на реката. Сдружение „Евроинтегра“ – България и сдружение „Партенери 2000“ – Румъния представиха над 25 български и румънски винарни и представители на хранително-вкусовия бранш. Фестивалът ще се проведе от 28.06.2012 г. до 30.06.2012 г. и ще бъде отворен за посетители от 11:00 до 19:00 часа.

Министър Найденов коментира, че българските винопроизводители предлагат все по-качествени и разнообразни вина и това е отрасъл, който бележи ръст. Сътрудничеството и обмяната на опит при винопроизводството между България и Румъния дава възможност за увеличаване на конкурентоспособността на двете държави, както на европейските, така и на пазарите на трети страни.

Ръководителят на проекта за България – г-жа Десислава Дончева – представи пред бизнеса, браншовите организации, местните власти и неправителствените организации резултатите по проекта „Дунавски винарски дестинации“:

  • Проведени бяха 10 сомелиерски обучения и обучени над 300 заети лица от бизнеса;
  • Организирани бяхa две обучителни обиколки в двете държави за обмяна на опит, добри практики и промотиране на новите възможности;
  • Създадени бяха триезичен интернет сайт, винарска карта (интерактивна и хартиена версия) на български, румънски и английски език;
  • Създаден беше триезичен мултимедиен туристически пътеводител – продукт, насочен към вниманието на туристите, които не са решили коя ще е тяхната следваща дестинация.

Проектът постави начало за развитие на винен туризъм. Той осигури нови възможности за развитие на туристическата индустрия, винопроизводителите, лозарите, туроператорите, търговците на вина и ресторантьорите. Проектът „Дунавски винарски дестинации“ успя да създаде нов имидж и съвместна туристическа политика, които да доведат до значително развитие на трансграничния регион.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.