1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Гроздоберът в Розовата долина беше открит официално

Гроздоберът в Розовата долина беше открит официално

 

Днес официално беше открит гроздобера в Розовата долина. За разлика от повечето райони в страната, в Подбалкана реколтата от грозде е добра, качеството е много високо, само на някои места добивите ще бъдат по-ниски. Според Председателя на Управителния съвет на изба "Розова долина" Агоп Казазян първо узрява Шардонето, а след 20-ти Септември ще се берат Мискета и Муската.

Тази година Карловската изба прибира първата реколта от новите лозя засадени с най-скъпия винен сорт Алзаски Gewurztraminer. Лозето е създадено със сертифициран посадъчен материал от специалистите на Френската фирма МЕРСИЕ – европейски лидер в лозарството. То е от 60 дка и е засадено по водещата световна технология "CEPTONIC", което позволява добиви още от втората година след засаждането и до 4 кг грозде от пръчка. Тази година ще бъдат произведени около 9 000 бутилки от Алзаския "кралски" Gewurztraminer, половината от които вече са договорени от водещи софийски ресторанти, при цена на бутилка около 15 лв.

В Карловско очакват Премиера Симеон Сакскобургготски, който присъства при самото засаждане на френските лозя, да се включи в гроздобера. Гроздето се бере само сутрин до 10,00 ч. в дървени щайги – така се запазват най-силните аромати и оптималният баланс между захарите и киселините. Карловската изба вече има 340 дка собствени лозя, като освен с Алзаски Gewurztraminer те са засадени с Мускат Отонел и Шардоне. Посадъчният материал е изцяло сертифициран и е внос от Франция. Следващата година Карловската изба засажда нови 800 дка, а 2006 г. – 1100 дка./focus-news.net

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.