1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Хлябът поскъпна с 20%

Хлябът поскъпна с 20%

Килограм вече струва 1.20 лв.

Хлябът поскъпна с 20% и килограм вече струва 1.20 лв. в отделни части на страната. Очакваме през есента насъщният да стигне и до 1.40 лв. за килограм, заяви вчера Георги Попов, шеф на Асоциация "Хляб за България" по време на консултативен съвет по зърното в земеделското министерство, предаде в. "Сега". Мариана Кукушева от Федерацията на хлебопроизводителите стигна и по-далеч и обяви, че след като се въведат стандарти за качествен хляб, както за млечните продукти и за саламите, той още ще поскъпне, защото "няма ниска цена за високо качество".

Основните мотиви за поскъпване на хляба това лято са, че реколтата е слаба и ожънатата вече пшеница е некачествена заради многото дъждове. "Спрете с тези празни приказки. Кога ожънахте зърното, кога го направихте на хляб ", отсече Петър Драгнев от Националния съюз на земеделските кооперации. "Тази година имаме богата реколта, която ще стигне 3.8 млн. тона. Без проблем около 1 млн. тона могат да бъдат изнесени от страната", заяви шефът на Софийската стокова борса Васил Симов. Той съобщи, че в момента на борсата има сделки само за износ.

От думите му се разбра, че високите цени на житото ще са само временно явление, главно докато Русия поддържа забраната за износ на пшеница. Въпреки пожарите там общата реколта щяла да е 50 млн. тона и за износ от Русия щели да останат 15 млн. тона.

Отворен остава въпросът как ще се създава стандарт за качествен хляб, като традиционно качественото жито у нас е едва 20-30%. "Ние предлагаме брашно със задоволително качество, ако някой не е доволен, пазарът на ЕС е отворен, да си внесат от него, но цената ще е съвсем друга", контрираха от Съюза на мелничарите. Зърнопроизводителите обясниха, че нямат стимул да закупуват скъпи качествени семена, защото пазарът миналата година им предложил еднаква цена и за хлебната, и за фуражната пшеница.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.