1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Хранене на пшеницата при трайна пролетна вегетация

Хранене на пшеницата при трайна пролетна вегетация

 

На 22 март Областната служба за съвети в земеделието (ОССЗ) в Плевен, съвместно с Областната дирекция "Земеделие и гори", проведе специализиран семинар на тема "Възможности за коригиращо хранене на зимните житни култури по време на трайна пролетна вегетация".

Лектор беше ст.н.с. I ст. д.с.н. Христо Филипов от Института по растителни генетични ресурси в Садово. На срещата присъстваха земеделски производители и представители на медиите от региона.

По време на семинара ст. н.с. I ст.д.с.н. Христо Филипов напомни на земеделските производители, че не трябва да спестяват някои основни практики при отглеждането на пшеницата. Всички, необходими за отглеждането на културата, фактори имат еднакво действие. За получаване на високи добиви не може да се пренебрегне особено азотното и фосфорното торене, водната обезпеченост, както и топлинните условия. 

Разгледани бяха подробно причините за жълтеенето на пшеницата в резултат на реутилизацията на азота. Коригиращото хранене на пшеницата, ако се налага такова, трябва да приключи до края на фаза братене. След тази фаза не може да се влиза в посевите с техника, защото вече са формирани класчетата и това ще доведе до значително намаление на добивите. До посочената фаза на развитие трябва всичко, което ще се дава на растението, вече да е дадено, включително и третирането с хербициди, защото добивът се формира в този период. 

Когато има недостиг на фосфор, може да се приложи "Кристалон" - жълт или друг подходящ листен тор. 
Дискусията беше насочена към изясняване на коригиращото хранене на пшеницата въз основа на анализ на растителни проби, подходящите видовете торове, възможности за анализ на растителни проби и други./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.