1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Испанските фермери излизат на протест

Испанските фермери излизат на протест

Стопаните са недоволни от строгите европейски екологични разпоредби и липсата на правителствена подкрепа

Следвайки примера на колегите си от други европейски държави, испанските фермери ще излязат на протест още през първите дни на февруари, обявиха местни земеделски организации. Стопаните са недоволни от строгите европейски екологични разпоредби и липсата на правителствена подкрепа. 
 
В протестите ще се включи и асоциацията на младите фермери "Асаха", която има около 200 000 земеделци и животновъди. Испанските стопани заявиха, още, че също се борят да се конкурират с продукти, внесени на по-ниски цени от страни извън Европейския съюз.
 
В същото време френските фермери продължават обсадата на столицата Париж. Блокирани са и редица магистрали в страната, а достъпът до летището в Тулуза е затруднен.
На този фон и за да успокои гнева на стопаните, президентът Еманюел Макрон заяви, че иска Европейският съюз да регулира вноса на пилешко месо и зърно от Украйна, като същевременно позволи гъвкавост на някои от европейските разпоредби за земеделие. Освен това държавният глава отново се противопостави на проекта за търговско споразумение между ЕС и южноамериканското търговско обединение "Меркосур" в сегашния му вид.
 
Фермерите във Франция, най-големият селскостопански производител в Съюза, казват, че не им се плаща достатъчно, че са задушени от прекомерни регулации, свързани с опазването на околната среда и са изправени пред нелоялна конкуренция, произтичаща от евтин внос. В отговор на техните искания правителството в Париж вече се отказа от плановете си за постепенно намаляване на субсидиите за аграрния дизел и обеща да облекчи екологичните разпоредби

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.