1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Изкупните цени на зърното в България вървят надолу

Изкупните цени на зърното в България вървят надолу

Снимка:

Зърнопроизводители: „Искаме минимална цена, определена от държавата”

Земеделски стопани от Силистренско искат държавата да определя минимална изкупна цена на зърното на базата на себестойността му. Доводът- рекорден добив от пшеница в световен мащаб и по-високата конкурентоспособност на Украйна и Русия.

Целта на искането на производителите е  „застраховка” от фалит, тъй като вече трета година цените на зърно в България вървят надолу. Причината –  наличните огромни запаси, каквито не е имало досега. „Анализаторите казват, че това се дължи на огромния арабски свят. От там са секнали доста пазари“, споделя Иван Добрев, председател на земеделска кооперация в с. Гарван.

Освен това през последните години – Украйна и Русия  са повишили двойно средният си добив от пшеница и слънчоглед. „Те произвеждат и под себестойност- много от консумативите при тях са далеч по-ниски. По-трудно ни е да бъдем конкурентноспособни на руската и украинската пшеница“, добави Иван Добрев.

За да бъде родният производител на печалба, трябва да продаде зърното си на пикова цена, което обаче се случва рядко. Затова и печелившата комбинация, според земеделци,  е половината реколта да се продава преди Нова година, а останалата – след. Тази стратегия не винаги се оправдава.“В такова положение сме, че смята, че е крайно време държавата да се намеси, както прави турското правителство. Във Франция, например, правителството определя минималната цена на база себестойността на всяка една зърнена култура“, обясни Добрев.

Докато обаче това се случи, на зърнопроизводителите им остава само едно: да разчитат да попаднат на крупен търговец за директно изкупуване, което би им гарантирало покриване на разходите, та дори и печалба.

Автор: Незабравка Кирова 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.