1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Износът на биологична продукция нараства

Износът на биологична продукция нараства

Българските биопродукти се появяват на пазара след почти 10-годишна подготовка и безвъзмездна подкрепа за фермерите, работещи според изискванията на биоземеделието.

 

Производството и износа на биологична продукция, т.нар. organic food с всяка година постоянно се увеличава. Това констатираха представители на Сдружение "Биопродукт БГ", което откри първия специализиран магазин за такива стоки в столичните Централни хали. Най-характерното за този вид храни е, че при отглеждането, преработката и съхранението им не се използват химически средства - изкуствени торове, пестициди и генно модифицирани организми. Компанията "Ира - еко" започва да произвежда биологична продукция преди четири години върху 1000 декара. Постоянно увеличаваме площите и вече разполагаме с 3000 декара, които са сертифицирани, заяви управителят на фирмата Виолета Радева. Компанията отглежда различни билки, чайове, подправки, сушени плодове и гъби, етерично-маслени култури и др. Общото годишно производство на всички видове вече достига 100 тона и цялата продукция се изнася в чужбина, посочи Радева. Експортът е насочен основно към Германия и Холандия, но през тази година са реализирани и първите партиди в Англия. Според Радева тенденцията към нарастване на производството и износа ще се запази.

Председателят на борда на директорите на "Балкан био херб" Вихра Андонова каза, че търсенето на биологична продукция от България постоянно се увеличава. Компанията произвежда 50 тона годишно сушени и преработени билки и подправки. Цялата продукция се изнася за Холандия, където партньорът на "Балкан био херб" я продава още в САЩ, Австралия, Франция, Германия и др. Нашето производство също значително нарасна - от 500 на 700 тона, обяви управителят на "Герада" Драгомир Драганов. Фирмата прави биологичен мед, който изнася.

Българските биопродукти се появяват на пазара след почти 10-годишна подготовка и безвъзмездна подкрепа за фермерите, работещи според изискванията на биоземеделието. Началото е поставено през 1995 г., когато в страната стартира международен проект, който подкрепя развитието на биологичното селско стопанство. Фермерите са обучавани и консултирани от български и чуждестранни експерти при прехода им от традиционното към биоземеделието. Те са постоянно наблюдавани и контролирани от международни организации. Производителите на биопродукти, които отговарят на националните и международните стандарти, получиха сертификат, който доказва качеството на стоките им.

"Биопродукт БГ" е сдружение с нестопанска цел, което в момента обединява седем биологични производители и четири неправителствени организации. Сред членовете му са още компаниите "Био България", "Био старт", фондация "Биоселена" и др. Всички стоки, които се произвеждат от членовете на сдружението, носят знака "Bio продукт". Основната задача на организацията е да работи за налагането на пазара на българските биопродукти, осигуряване на консултантска помощ за стартиращи биологични фермери, предоставяне на информация за потребителите и активизиране на търсенето на този вид здравословни храни./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.