1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Китайски компании искат да развият селскостопански бизнес в Австралия

Китайски компании искат да развият селскостопански бизнес в Австралия

Пекин отдавна търси начини да попълва недостига на храна за населението си

Китайски промишлен конгломерат ще се включи в наддаването за голям проект за ферма в северозападния неразвит район на Австралия, съобщи Reuters. Пекин отдавна търси начини да попълва недостига на храна за населението си, а Канбера от своя страна заяви амбицията си да се превърне в основен източник на хранителни продукти за Азия.

Shanghai Zhongfu Group ще се включи в търга за проект за ферма от 15 000 хектара в северозападния щат Кимбърли. Компанията иска да развие селскостопански бизнес в субтропичния регион, но може да се изправи срещу опозиция от страна на някои политици, които са загрижени за чуждестранните инвестиции в местните ферми. Това би бил първият проект на Zhongfu в Австралия, каза вицепрезидентът на конгломерата Лари Ян.

Междувременно Пекин и Канбера обсъждат как да привлекат китайските инвеститори да развият селското стопанство в далечния север на австралийския континент, пише "Дневник".

Най-населената държава в света, която не успява да отглежда достатъчно храна за 1.4-милиардното си население, се опитва да придобие земи отвъд своите територии. Вносът на отгледаните там селскостопански продукти цели да направи страната по-независима от вариращите на международните пазари цени на соята, житните култури и други хранителни стоки. Тази политика на китайските компании разпалва у някои притеснения относно заплахата от "заграбване" на техните земи.

Австралия от своя страна е най-сухият населен континент, но в северните му тропични и субтропични региони има много вода. Точно тези региони обаче са неразвити, отдалечени и с малко инфраструктура. Земята, заложена в проекта в Кимбърли например, може да се напоява от река Орд и от езерото Арджайл.

Целия материал за проекта на Zhongfu в Австралия четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.