1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Китайски компании искат да развият селскостопански бизнес в Австралия

Китайски компании искат да развият селскостопански бизнес в Австралия

Пекин отдавна търси начини да попълва недостига на храна за населението си

Китайски промишлен конгломерат ще се включи в наддаването за голям проект за ферма в северозападния неразвит район на Австралия, съобщи Reuters. Пекин отдавна търси начини да попълва недостига на храна за населението си, а Канбера от своя страна заяви амбицията си да се превърне в основен източник на хранителни продукти за Азия.

Shanghai Zhongfu Group ще се включи в търга за проект за ферма от 15 000 хектара в северозападния щат Кимбърли. Компанията иска да развие селскостопански бизнес в субтропичния регион, но може да се изправи срещу опозиция от страна на някои политици, които са загрижени за чуждестранните инвестиции в местните ферми. Това би бил първият проект на Zhongfu в Австралия, каза вицепрезидентът на конгломерата Лари Ян.

Междувременно Пекин и Канбера обсъждат как да привлекат китайските инвеститори да развият селското стопанство в далечния север на австралийския континент.

Най-населената държава в света, която не успява да отглежда достатъчно храна за 1.4-милиардното си население, се опитва да придобие земи отвъд своите територии. Вносът на отгледаните там селскостопански продукти цели да направи страната по-независима от вариращите на международните пазари цени на соята, житните култури и други хранителни стоки. Тази политика на китайските компании разпалва у някои притеснения относно заплахата от "заграбване" на техните земи.

Австралия от своя страна е най-сухият населен континент, но в северните му тропични и субтропични региони има много вода. Точно тези региони обаче са неразвити, отдалечени и с малко инфраструктура. Земята, заложена в проекта в Кимбърли например, може да се напоява от река Орд и от езерото Арджайл.

Според местните медии проектът най-вероятно ще включва рафинерия за захар за 411 млн. щатски долара и кланица, която ще произвежда 500 000 глави добитък годишно.

Питър Стъбс, ръководител на проекта от страна на местната власт, оценява инвестицията в него на 514 млн. долара за период от 6 години. Според него най-силен интерес са проявили инвеститори в захар и памук. Окончателното решение ще бъде взето през октомври.

Водещият китайски производител на напитки Wahaha Group също планира да инвестира в селскостопанския сектор в Западна Австралия. Най-вероятно той ще се насочи към строежа на мандри, които да произвеждат млечен прах за Китай, съобщи говорител на компанията.

Миналата седмица Австралия представи първия вариант на новия национален план за храните. Данните от него сочат, че световното търсене на хранителни продукти ще се увеличи със 77% до 2050 г. и ще се удвои в Азия, която е дестинация за 40% от австралийския хранителен износ.

Опозицията обаче повдига въпроса дали е в интерес на страната да позволява на чуждестранни правителства и на техните агенти да контролират австралийския бизнес.

На тези притеснения министърът на търговията Крег Емерсън отговори по следния начин: "Ако започнем да издигаме стени и ако твърдоглаво си вярваме, че Австралия е единственото място, където Китай може да инвестира, това би било катастрофално."

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.