1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Кооперациите в Трънчовица започнаха резитбата на лозята

Кооперациите в Трънчовица започнаха резитбата на лозята

На демонстрационен ден на лозовите масиви се събраха стопани и специалисти

 

Вчера ръководството на земеделска кооперация "Агрокласик" в Трънчовица покани лозари от областта на специализиран семинар, организиран от Областната служба за съвети в земеделието (ОССЗ) в Плевен. Вече трета година екипът на ОССЗ организира открити дни, в рамките на които земеделски производители от Плевенска област имат възможност да видят постиженията на земеделски кооперации и частни стопани в една или друга област на отрасъла. Демонстрационният ден в Трънчовица беше на тема "Резитба на лозови насаждения" и за участие в него на едно място се събраха кооператорите от трите земеделски кооперации в селото. Демонстрацията откри Атанас Павлов, специалист от Института по лозарство и винарство в Плевен, като лозарите имаха възможността да видят на практика как се извършва мероприятието резитба и да зададат на специалистите конкретните си въпроси.

Разбира се, един от важните въпроси, отправени към Атанас Павлов, беше свързан с последиците от февруарските студове. Ето какво отговори той: "Вследствие на силните застудявания през февруари в цяла Северна България при нас в института от много места пристигнаха проби. Трябва да ви кажа, че загиването на главните пъпки зависи в основни линии от пет фактора. Първият е продължителността и въздействието на ниските температури. Вторият фактор е свързан с релефа и изложението на мястото, където е садено лозето. Третият е свързан с биологичните особености на сортовете, защото различните сортове имат различна студоустойчивост. Четвъртият фактор е запасеността с пластични вещества, а петият - агротехническото състояние на лозовите насаждения. В тази връзка, повредите, които ние в ИЛВ установихме, са различни в зависимост от въздействието на този комплекс от пет фактора". При направените анализи специалистите от института са получили различни резултати. Г-н Павлов поясни, че има и загиване на главни пъпки от порядъка на 95% при сорт "Каберне Совиньон" - нещо, което впечатлява експертите, докато загиването на главни пъпки при сорт "Мерло" е до около 25%.

За района на Трънчовица сорт "Памид" е пострадал тази година повече от сорт "Мерло", въпреки че от винените сортове един от най-слабо устойчивите на ниски температури е именно "Мерло". "Хубавото на "Памид" е това, че възстановителната способност на заместващите пъпки е много по-голяма. Това за вас, стопаните, означава, че може да се направи компенсиращо натоварване, за да се постигнат желаните резултати. При вас резитбата на този сорт трябва да бъде от порядъка на 40 пъпки на лоза", посъветва лозарите г-н Павлов. Той сподели още, че има критично отношение към резитбата, която от години се прилага в региона на сорт "Сторгозия".

"Памид", "Мерло" и "Сторгозия" са основните сортове, които се отглеждат в трите кооперации в Трънчовица. По време на срещата стана ясно още, че заплащането на кооператорите за отделните дейности в Трънчовица е сред най-високите. В момента една от кооперациите плаща за резитба по 15 лева на декар, другата - по 10 стотинки за главина./posredniknews.com 

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.