1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Квебек спира отглеждането на тютюн

Квебек спира отглеждането на тютюн

Цигарените гиганти се насочват към евтината суровина в Бразилия, Индия и Китай

 

Земеделските производители във френскоговорящата провинция Квебек спират отглеждането на тютюн през тази година. Причината е липса на поръчки от страна на трите цигарени гиганта, които оперират в района.

Провинцията е вторият производител в Канада и сади така нареченият жълт едролистен тютюн. Това ще е краят на цяла епоха, защото този поминък храни трето поколение, пише канадският вестник. Фермерите ще трябва да се насочат към други култури, което не е лесен избор.
Производството в района се определя на принципа на квоти и поръчки от три цигарени гиганта - Imperial Tоbacco, Rothmans и JTI Macdonald. "След като до момента няма нито една поръчка, значи никой няма да сади", казва Гаетан Болиьо, президент на Сдружението на производителите на жълт тютюн в Квебек и фермер от Сент - Мелани, районът, където поминъкът е най-развит. През миналата година една трета от членовете в организацията са произвели 500 хил. кг. от суровината. Запасите от 2003 г. пък вече са изчерпани.  

"Спадащото потребление на цигари и евтините доставки от Бразилия, Индия и Китай обясняват оттеглянето на цигарените гиганти", коментира Мартиал Ландревил, съветник в аграрното министерство на Квебек. Ако фермерите от района получават около 5 канадски долара за килограм, то тези от развиващите се стани - двойно по-малко.

Производството на тютюн беше прекратено преди 5 години в морските провинции на Канада. До 1987 г. Квебек поддържа около 7,5 млн. кг. годишно производство, а фермерите наброяват 140. От тогава производството пада с около 3 на сто годишно, а през 2000 г. стига около 3 млн. кг. Точно тогава цигарените компании въвеждат по-строги норми на сушене, което пък изисква големи инвестиции от страна на тютюнопроизводителите. "Новите изисквания на изкупвачите обнадеждават фермерите", разказва Болиьо. Оттеглянето на Rothmans от Квебек през 2002 г. обаче води до 500 хил. кг спад в производството.

Направените инвестиции през 2000-2001 г. за въвеждане на нормите са горчив хап. Общо 57 предприятия, които генерират 10 млн. канадски долара оборот, сега са задлъжнели и без приходи.

"Много от производителите се опитват да намерят заместващо производство, но това е трудно", казва Болиьо. Но е трудно да се откажеш от нещо, което обичаш и знаеш как се произвежда, добавя той. Отглеждането на тютюн е много рентабилно и малко култури могат да го заместят. Опити са правени с 28 растения като тикви, пъпеши, корнишони, лук, картофи, зърнени култури./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.