1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мащабен протест на зърнопроизводителите от Добруджа

Мащабен протест на зърнопроизводителите от Добруджа

Фермерите настояват за оставка на министър Найденов и среща с премиера Борисов

Над 100 земеделски машини бяха изведени на околовръстния път край Добрич в знак на протест срещу земеделската политика у нас. Фермерите от региона са решени да отстояват исканията си докрай, сред които е и оставка на министър Мирослав Найденов, категорични са от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите.

Правила за устойчиво развитие на земеделието в България, незабавно изплащане на националните доплащания и закон за възстановяване на акциза на горивата за земеделски нужди са останалите искания на протестиращите. Те бяха изложени от организаторите от Добруджанския съюз на зърнопроизводителите пред събралите се около 150-200 фермери от цяла Добричка област.

Основните ни искания са свързани с това да се въведе ред в сектора, да можем да работим спокойно, да си планираме правилно бизнеса и оттам да сме по-ефективни и конкурентноспособни, заяви Орлин Панев, говорител на съюза. Той маркира основните проблеми в сектора, намиращи се в нормативната уредба, правилата при получаване на субсидии, правилата при очертаване, при регистрация, при използването на земите от държавен поземлен фонд.

За да подсилят ефекта от своите действия, земеделците излязоха с трактори и зърнокомбайни на най-мащабните протестни действия в региона за последното десетилетие.

3,500 млн. дка е обработваемата земя в областта. Малко над 20% от производителите тук са получили субсидиите, изплатени от Брюксел още през декември, заяви Стилиян Стоянов, земеделски производител от гр. Ген.Тошево. Земеделците са категорични, че осигуряват 10% от брутния вътрешен продукт на страната и всяко обещание към тях трябва да се изпълнява. В обръщението на Националната асоциация на зърнопроизводителите се припомня, че сектор „Земеделие” осигурява  поминък на над 300 000 души. Рентата, която се изплаща на собствениците на земя, възлиза на около 700 млн. лева. Обръщението е изпратено до министър-председателя, Народното събрание, председателя на ПК по земеделие и до ресорния министър Мирослав Найденов.

Решени сме да отстояваме исканията си докрай, категорични са представителите на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. След година и половина диалог с министър Найденов, сега настояваме за среща с премиера Борисов.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.