Един от начините да се съхрани традицията
Медовина от Плевенско. Един от възпитаниците на Лозаро-винарския институт в Плевен, където се съхраняват 5 000 бутилки от най-старото вино в България (от 1892-ра) е победител в Конкурса за иновации на Междунарoдното изложение в Пловдивския панаир. Емил Балашков е свързал семейното пчеларство с наученото за виното от живата традиция и прави новата-древна напитка от ферментацията на мед и вода. Вино с нисък градус (12-13 градуса), липса на метилов алкохол - това напълно се вписва в идеята за здравословното хранене, което не къса връзката с традиционните рецепти и води на Аграрното изложение, уточни Емил Балашков пред АгроТВ. Той вече е подарил бутилки на избата към Института в Плевен, където експериментират заедно учените с възпитаниците на Техникума по винарство. Това е начинът да се съхрани традицията – живо предадените умения на младите допълва той. Така се е случило и в неговото семейство, свидетелства майка му, Снежана Балашкова. Синът се е оказал добър ученик.
Aвтор: Ваня Манолова