1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Министър Греков: Няма причина след Нова година хлябът да поскъпне

Министър Греков: Няма причина след Нова година хлябът да поскъпне

Осигурен е балансът на страната ни от хлебно и фуражно зърно

Близо три и половина милиона тона зърно е изнесено от България, предимно за страни от Европейския съюз, но балансът за страната ни е осигурен, съобщи земеделският министър проф. Димитър Греков по време на третия аграрен семинар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите в Пловдив.

В момента хлебната пшеница се търгува за около 370 лева без ДДС, а цената на тон слънчоглед е близо 600 лева.  Димитър Греков заяви, че вече се работи по идеята България да стане център на земеделието в Централна и Източна Европа при активно сътрудничество с Китай. Агроминистърът уточни, че китайски инвеститори проявяват интерес към българското земеделие и по специално към строеж на фуражни заводи в България, както и към производство на екологично чисти продукти, особено тези, предназначени за деца.

Проф. Греков съобщи, че с 5% се е увеличило производството на свинско месо през тази година, въпреки малкото субсидии, които са получили животновъдите. Той допълни, че големите търговски вериги имат готовност да изкупят цялата картофена реколта на българските производители. Единствената пречка обаче била свързана с информацията за добивите, което пречело на търговското планиране.

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.