1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мирослав Найденов: Нека не повтаряме гръцкия модел на протестни действия

Мирослав Найденов: Нека не повтаряме гръцкия модел на протестни действия

Снимка:

Министърът се срещна с представители на протестиращите земеделски производители в Арбанаси

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна късно снощи с представители на протестиращите земеделски производители в Арбанаси.

"Тук съм, защото искам между нас диалогът да продължава и той да бъде в по-разширен формат, каза министър Найденов. Искам да запозная всички, с това което казах на срещата в Министерството на земеделието и храните, а именно, че въпреки намалените средства за национални доплащания общият бюджет за подпомагане на сектор "Земеделие" за 2012 г. в условия на криза ще бъде увеличен с близо 200 млн. лева", посочи министърът.

Той подчерта още, че предварително заложените параметри във финансовата рамка се запазват изцяло, с изключение на средствата за единица площ, където вместо 240 млн. лева, ще бъдат отпуснати 100 млн. лева, а засегнатите от тази промяна ще бъдат компенсирани. Това са тютюнопроизводителите, които ще получат 73 млн. лева, животновъдите със 71 млн. лв., зеленчукопроизводители, които ще получат 25 млн. лева и картофопроизводителите – 5 млн. лева. Европейските субсидии на площ се увеличават от 18.50 лв. на декар на 22.50 лв. на декар, което означава и увеличение на парите за пасища на декар, от които ще се възползват животновъдите. Единствено намаление ще има на доплащанията от националния бюджет за зърнопроизводителите с 3 лева на дка.

„Освен това можем категорично да гарантираме и намалената ставка за акцизите на горивата за 2012 г., за това са заложени отделно от общия бюджет 70 млн. лева”, допълни министър Найденов.

Той призова присъстващите към разум. „Затварянето на граници не е изход, нека не повтаряме гръцкия модел на протестни действия, защото така бихме го превърнали в международен проблем и ще се наложи цялата страна да плаща, така както го правят гърците сега”, допълни министърът.

Министър Найденов се извини за това, че през последните няколко дни честолюбието на земеделците е било накърнено неволно с изказвания за благосъстоянието на част от тях. „Поискахте извинение, получихте го и от министър Дянков, и от мен. Напрежението е голямо, но нека да е ясно, че ние подадем ли се на популизъм у нас, не устоим ли на тази строга финансова дисциплина, която Европа тепърва ще налага, последствията ще бъдат много тежки. Вашата асоциация никога не е позволявала да бъде употребявана политически, надявам се да не оставите това да се случи и сега", заяви още министър Найденов.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.