1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Мирослав Найденов: Животновъдите първи ще получат субсидиите си за тази година

Мирослав Найденов: Животновъдите първи ще получат субсидиите си за тази година

В бюджета за 2011 г. са заложени средства в размер на 53 млн. лв.

Животновъдите първи ще получат субсидиите си за тази година, като още в средата на декември Държавен фонд „Земеделие“ е в състояние да изплати националните доплащания за изхранване на животните. Това съобщи за Investor.bg министърът на земеделието Мирослав Найденов по повод готовността на ведомството по изплащането на европейските и национални плащания в сектора.

В бюджета за 2011 г. са заложени средства в размер на 53 млн. лв.  и затова не представлава проблем фондът да започне да ги превежда още през декември, както това стана и миналата година, поясниха от ДФЗ.

От януари следващата година има готовност да започне изплащането и на европейските субсидии за сектора, както и по-високите компенсаторни плащания за планински и полупланински райони, за които тези дни се очаква одобрението от Европейската комисия, пясни за Investor.bg зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова.

Допълнителните средства се прехвърлят от неусвоения ресурс от агроекология, като целта е производителите в необлагодетелстваните райони да получават по-големи субсидии заради неефективността на земеделието в тези региони.

Искането е записано в шестата промяна (нотификация) на Програмата за развитие на селските райони и е важно да се отбележи, че допълнителните средства ще бъдат преведени още от тази година, което е постижение за сектора, поясни още Светлана Боянова.

Администрацията е готова и с пълната актуализация на ортофото картата на земеделските парцели, което е важно условие за изплащане на директните плащания за всички производители.

Одиторите от Европейската комисия се очакват в периода 5-9 декември и след тяхната оценка българската администрация ще има пълна готовност да реализира плащанията от следващата година, посочи земеделският министър.

Найденов обясни, че продължават преговорите със зърнопроизоводителите и останалите браншови организации във връзка с орязаните национални доплащания в бюджета за 2012 г. и готвените от бранша протести след 28 ноември.

Заради кризата финансовият министър намали с 240 млн. лв. доплащанията за сектора, което ще се отрази негативно за плащанията за декар обработваема площ. Вместо очакваните от растениевъдите 32,50 лв. общи доплащания за декар с орязването на бюджета реално тези пари ще се намалят до 25 лв., което означава, че те ще получат по-малко субсидии дори от тази година.

Това предизвика поредното недоволство в сектора, като за първи път 14 браншови организации се обединиха срещу политиката на кабинета. Земеделският министър се надява в диалог с производителите да постигнат съгласие, така че да не се стигне до затваряне на границите, каквито заплахи отправиха зърнопроизводителите.

Според Найденов следващата седмица е решаваща, защото тогава на второ четене ще бъде гледан проектобюджетът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.