1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Млекопроизводството трябва да се доближи до европейските стандарти

Млекопроизводството трябва да се доближи до европейските стандарти

Препоръчани бяха и възможности за оптимизиране параметрите на микроклимата

 

На 10 март в Плевен се проведе поредният семинар, организиран съвместно от Областна служба за съвети в земеделието и Регионалната асоциация на млекопроизводителите, на тема "Подпомагане на фермерите за повишаване на техните доходи, чрез структурно и технологично подобряване на млекопроизводството и приближаването му до европейските стандарти". Присъстваха млекопроизводители, експерти от Регионалната дирекция по селекция и репродукция в Плевен, Областната дирекция "Земеделие и гори" и други специалисти от животновъдния сектор.

Красимир Станев, управител на "Агроконсулт" ЕООД, изнесе лекция на тема "Съвременни тенденции в млечното говедовъдство - проектиране. Оползотворяване на оборския тор". Особено внимание беше обърнато на свободното боксово отглеждане във връзка с безспорните му предимства - намаляване себестойността на едно скотомясто, оптимизиране физиологичното състояние на животните, подобряване качеството на добиваното мляко. Подчертано беше, че не се отрича или забранява вързаното отглеждане на животните, но тенденциите са към свободно боксово отглеждане. У нас то е практикувано успешно още през 1978 г. Засегнати бяха и въпросите, свързани с култура на отглеждане, професионалната подготовка на заетите в млекопроизводството, хигиена на млекодобива и др.

На форума бяха разгледани типовете доилни инсталации с техните предимства и недостатъци. Даринка Николова, старши експерт в ОССЗ, ги обобщава така: рибена кост - лесна поддръжка, сравнително бързо издояване на животните, но се чака излизането на първото животно;

side-bi-side - промяната в разполагането на животните до прав ъгъл оптимизира времето на доене, затова сега е най-прилаганият модел в Европа; тандем - позволява индивидуално време за доене според спецификата на всяко животно; карусел - достатъчно време, лесно обслужване, но тежка за техническа поддръжка.

С предстоящото присъединяване към Европейския съюз все по-актуални и значими стават въпросите за събирането, съхранението и оползотворяването на оборския тор. Затова в рамките на семинара в Плевен бяха предложени варианти на технологични решения в тази насока.

Препоръчани бяха и възможности за оптимизиране параметрите на микроклимата.

В хода на дискусията бяха зададени въпроси, свързани с конкретни проблеми на фермерите. Най-задаваният въпрос обаче беше при съществуващите в сектора цени за реализация на продукцията, как да се заделят средства и за така наложителните инвестиции./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.