1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Монтанското лесничейство ще създаде 300 дка нови гори

Монтанското лесничейство ще създаде 300 дка нови гори

Малкият колектив се грижи за доброто стопанисване и опазване на 14 000 хектара горски масиви в общините Монтана и Бойчиновци

 

Залесяването в горския фонд са извършва по изготвени технологични планове за тази дейност, която е съобразена с лесоустройствените проекти в съответствие с условията на месторастенето. При нас най-често се използват фиданки от топола, акация и дъб, включително и залесяване чрез дъбов жълъд, което обикновено правят частните горовладелци. От иглолистните в областта и община Монтана се залесява черен бор на ерозиралите терени. Разбира се, разчитаме и на естественото възобновяване, в това число и на издънковото. Ползваме собствен, или предоставен от други лесничейства посадъчен материал. С предимство за ново залесяване се включват площи върху опожарени от минали години горски участъци. За еколозите например е тревожна констатацията, че намаляват площите за залесяване в сравнение с минали години, поради липсата на терени за залесяване за сметка на възстановената частна собственост върху земите и горите от горския фонд.

Това обобщи специално директорът на Монтанското лесничейство инж. Петьо Иванов, преди започването на кампанията по залесяването.

- Тази година планът за залесяването ни е за 296 дка в общините Монтана и Бойчиновци, от които 142 дка с топола в Лехчево и 154 дка с акация и черен бор в Смоляновци и Горно Белотинци. Наред с това ще продължим и грижите по отглеждането на вече залесени 150 дка млади насаждения - 50 дка с топола в Лехчево, 80 дка с черен бор в Смоляновци и 20 дка с акация в Горно Белотинци - продължава изреждането на задачите пред колектива на лесничейството инж. Петьо Иванов.

Нови 100 дка ще бъдат подготвени с пълна почвообработка до юни за залесяване с топола.

Фиданките от топола и акация лесничейството произвежда в собствения си разсадник в с. Мърчево, където ще бъдат вкоренени 40 000 тополови резници и 50 000 акациеви, от които до есента ще израснат първокласни акациеви фиданки, готови за засаждане. От тях ще получат и други лесничейства. Фиданките от черен бор се произвеждат в разсадника в Берковица и оттам тази година Монтанското лесничейство ще вземе 60 000 бройки. Ловната дружинка от село Охрид е изявила желание да залеси 20 дка с черен бор, за това е подготвена и площта, ще бъдат осигурени и фиданки. В лесничейството идват и частни горовладелци, за да се интересуват от залесяване.

Лесничейството се грижи за 14 000 хектара гори в двете общини с персонал от 28 души, от които 13 са горски стражари, които отговарят за охраната и стопанисването на горите на 36 населени места. Цялото залесяване ще се извърши от хора, регистрирани в Бюрото по труда и записани в социалните програми, които ще са 45 човека и ще работят до есента, пояснява инж. Иванов./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.