1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Москва държи да запази санкциите

Москва държи да запази санкциите

Медведев призова за бързо развитие на вътрешното производство на посевен и животински генетичен материал

Руската забрана за внос на хранителни и селскостопански продукти от Европейския съюз и други държави ще остане в сила, докато "външни сили" упражняват натиск срещу Русия. Това е заявил министър-председателят на Федерацията Дмитри Медведев на съвещание със своите заместници в Москва.

Ако Западът удължи санкциите си срещу страната му, тя ще реагира по същия начин, е посочил Медведев на заседанието, посветено на стратегията за компенсиране на вноса от чужбина.

Министър-председателят похвали земеделците в Русия, които работели с успех за запълване на пазарните ниши, освободени след въвеждането на забраната. В същото време той обаче призна, че взаимните санкции все някога ще отпаднат, което тревожело стопаните и производителите на хранителни стоки в страната. Затова правителството трябвало още от сега да планира бъдеща подкрепа за сектора.

В тази връзка Медведев призова за бързо разрастване на вътрешното производство на посевен и животински генетичен материал, от чийто внос Русия ставала все по-зависима. В момента например птицевъдството разчита до 95 % на импортирани развъдни животни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.