1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. МЗХ планира създаването на регионални консултантски центрове за фермери

МЗХ планира създаването на регионални консултантски центрове за фермери

Първият център ще бъде открит в Сливен

Министерството на земеделието и храните планира създаването на мрежа от информационни центрове за фермери. По инициатива на председателя на Парламентарната комисия по земеделие и гори Десислава Танева, първият център ще бъде открит в Сливен, обяви зам.-министърът на земеделието д-р Цветан Димитров по време на изнесеното заседание на Консултативния съвет по животновъдство, което се проведе този месец в Сливен.

На него Десислава Танева информира, че консултантският център ще бъде предоставен за управление на Националния съюз на говедовъдите. Ще бъде осигурена и оборудвана сграда, в която ще се извършват консултации на земеделци и животновъди за новостите в тяхната област.

Преди изнесеното заседание се проведе среща, организирана от Съюза на говедовъдите със зам.-министър Димитров. На нея той информира, че 65 процента от произведеното мляко в България отговаря на европейските изисквания и, че няма да има закрити ферми за неизпълнение на изискванията.

По думите му от началото на 2012 г. се работи по програма, чийто резултати се докладват периодично на Европейската комисия. Между 8 000 и 10 000 ферми, които доставят около 11% от суровините на млекопреработвателните предприятия обаче, няма да успеят да изпълнят изискванията. Тяхното мляко ще може да се използва само за производство на сирене и кашкавал. "Няма опасност и за онези ферми, които произвеждат мляко за собствени нужди", увери д-р Цветан Димитров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.