1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. На 24 април ще бъде създадена първата обединена браншова организация на пчеларите

На 24 април ще бъде създадена първата обединена браншова организация на пчеларите

Ниските изкупни цени и качествата на българския мед бяха обсъдени от браншовиците на пресконференция.

 

На 24 април ще бъде създадена първата обединена браншова организация на пчеларите, съобщи председателят на Българския пчеларски съюз Стефан Стефанов в Добрич.  

Ниските изкупни цени от 1,60 -1,80 на килограм мед пораждат необходимостта от обединяване на усилията на пчеларите за защита на интересите им. Това заяви на пресконференция председателят на БПС Стефан Стефанов. Първата учредителна сбирка на обединената браншова организация на пчеларите ще бъде в края на април в София.

Производителите си поставят като втора цел увеличаване консумацията на мед. Сега в страната годишната консумация на глава от населението е 200-300 грама мед, което в сравние с Германия например, е 20 пъти по-малко. 

В момента в България текат обединителни процеси, изтъкна Иван Кожухаров от Националната асоциация на пчеларите-професионалисти. В следващите 2 месеца ще се изготви Национална програма за развитие на пчеларството, която да бъде представена в Брюксел. На базата на този документ България ще се включи в общото пчеларско семейство и ще получава субсидии. В програмата ще бъде заложена средна изкупна цена на меда от порядъка на 2,40-2,60 лв.

Ползата от едно пчелно семейство е над 100 пъти по-голяма при опрашването, отколкото при добива на пчелни продукти, изтъкнаха пчеларите. Медната муха опрашва над 90 % от диворастящите растения. С нейна помощ добивите от селскостопанските култури скачат от 30 до 70 %. 3-4 млрд. лева е ползата годишно от пчелните семейства в страната, изчисляват производителите. Те посочиха примери от страни като Хърватия и Словения, където всяко пчелно семейство е обозначено със стикер на кошера и стопанинът му получава субсидия само за отглеждането му. В Добричка област пчелните семйства наброяват 40 хиляди. Броят им е най-големият в страната. Тук са и най-високите добиви на мед през миналата година - от 60 до 80 кг.

Българският мед не се среща като търговска марка на европейския пазар, изтъкна другия проблем Иван Кожухаров. Той се изкупува на ниски цени, след което се реекспортира и се продава под чужда марка с висока цена. Над 900 тона мед са изнесени през 2004 г. за Германия. Обичайно България експортира от 1500 доа 2500 тона продукция.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.