1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Не е установено съдържание на мораво рогче в царевичното зърно от Смолян

Не е установено съдържание на мораво рогче в царевичното зърно от Смолян

Снимка:

Това информира изпълнителният директор на Националната служба по зърното и фуражите

Не е установено наличие на мораво рогче във фуражната царевица, от която е закупено смляно количество и консумирано от хора. Съгласно извършен анализ на взетата проба е установено наличие на семена от татул (Datura stramonium L.). Това информира изпълнителният директор на Националната служба по зърното и фуражите Злати Златев.

Във връзка с публикации в медиите и получен сигнал от РИОКОЗ Смолян за натравяне на хора с мораво рогче, следствие на консумация на смляно царевично зърно, предназначено за фураж, Национална служба по зърното и фуражите като компетентен орган по контрола на фуражите в България проведе разследване по случая.

В съответствие с изискванията на Наредба №10 за максимално допустимите концентрации на нежелани субстанции и продукти във фуражите (ДВ. бр.29/2009 г.), максимално допустимата концентрация на семена от татул в цяло зърно, предназначено за храна на животните е 1 000 мг/кг.

Възбранени са наличните количества царевица по веригата от съответната партида. Взети са допълнително проби за съответствие с максимално допустимата концентрация на семена от татул.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.