1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. „Новинар”: Остър глад за фермери има в страната

„Новинар”: Остър глад за фермери има в страната

По 800 лв. на месец за отглеждане на зеленчуци, кокошки и прасета плащат собственици на частно стопанство

Остър глад за фермери има в страната, съобщи за „Новинар” председателят на Съюза на животновъдите в България Пенка Христова. Търсят се работници както за големи, така и за малки ферми.

По 800 лв. на месец за отглеждане на зеленчуци, кокошки и прасета плащат собственици на частно стопанство, показа репортерска проверка. Поемат се разходите за отопление и ток. Има достъп до интернет и кабелна телевизия. Собствениците не живеят в стопанството. Частните фермери имат възможност да отглеждат и собствени зеленчуци и животни. Работата изглежда идеална за пенсионери, но собствениците обясниха, че не е подходяща за хора над 60 години. „Ние самите сме на по 60 години. Трудно е, търсим млади хора”, уточниха те. Неудобство е, че имотът е в отдалечен район край Трявна и е необходимо наетите фермери да имат личен автомобил. Собствениците допълниха, че има много кандидати за обявата им.

Междувременно много животновъди са принудени да хлопнат кепенците и да продадат стоката си, тъй като изнемогват. Проблем пред родните животновъди е и липсата на финанси. Това доведе и до фалити на млекопреработватели.

Според Христова масово в стопанствата в страната работят самите собственици. „Много трудно се наемат хора, тъй като работата е тежка и денонощна”, уточни тя. И допълни, че в много от случаите се наемат безработни, които нямат с какво да се хранят и това е единственият им вариант за препитание. Тя каза още, че преди две години е имало идея у нас да дойдат животновъди от Китай.

Според нея в момента това няма как да стане, тъй като условията, които можем да предложим, няма да удовлетворят азиатците. По думите й у нас има и чужденци, които се занимават с животновъдство. В повечето случаи те си имат собствени ферми. За бежанците обаче това е проблем, тъй като се натъкват на законови пречки.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.