1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Очаква се качествена реколта от грозде

Очаква се качествена реколта от грозде

Снимка:

Изкупна цена от 1-1,20 лв. за килограм качествено грозде ще бъде трудно достижима

По-добра реколта от грозде с по-високо качество – така най-общо характеризира кампанията по гроздобер през тази есен Тихомир Трифонов, технолог във Винарска изба – гр. Варна. През тази година много ясно проличава влиянието на климата /температура, влага/, състоянието на почвите и приложените агротехнически мероприятия върху отделните лозови масиви и отделните сортове грозде.

Гроздоберът на бели сортове във винарната е започнал преди десетина дни - сравнително по-рано. Прибирането на реколтата ще продължи още 10-14 дни, прогнозира Тихомир Трифонов. Балансът на захари и киселини в гроздето през тази година е много добър и това е предпоставка за добиването на висококачествени вина, смята още технологът. Въпреки това изкупна цена от 1-1,20 лв. за килограм качествено грозде ще бъде трудно достижима. По думите му и преработвателните предприятия трудно ще плащат по 1 лв./кг.

Винарната отглежда 550 дка лозови масиви, разположени във Варненска и отчасти в Шуменска област. Тя има капацитет за производство на 120 000 бутилки вино годишно за вътрешния пазар. Въвеждането на нови технологии чрез мерките на Програмата за развитие на селските райони води до по-качествена продукция и завишен интерес от страна на чуждите туристи. В лозовите масиви са засадени общо 12 сорта грозде /шардоне, совиньон блан, пино гри, варненски мискет, ризлинг, траминер, санджовезе, пино ноар, каберне фран, грюнер мелтлинер, пинолетто, вионие/, 3 от които ще плододават за първа година. За производство на червени вина винарската изба купува грозде от производители от Южна България. Там също гроздоберът на червените сортове е започнал по-рано през тази есен, коментира Тихомир Трифонов.     

Вижте видео...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.