1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 400 кг/дка са добивите от пшеница във Врачанския регион

Около 400 кг/дка са добивите от пшеница във Врачанския регион

Посевите са пострадали от градушки

Много ниски добиви от царевицата се очакват във Врачанска област, защото посевите изгоряха. Това каза за Радио “Фокус” Румяна Ангелова, член на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите Враца. Посевите от слънчогледа са малко по-добри, но добивите и тук ще са редуцирани.

„Не се ангажирам да казвам каква ще бъде цената на царевицата и слънчогледа, защото зърнопроизводителите не диктуват цените. Цените се диктуват от борсите”, заяви Ангелова. Добивите от пшеница във Врачанския регион не са високи – около 400 кг/декар, като 120 – 140 лв. са вложените разходи на декар.

„Във Врачанско посевите ни пострадаха от градушки, наложи се два-три пъти да влагаме торове – това са разходи, така че не сме забогатели от високата цена на пшеницата. Напротив, годината се очертава като изключително трудна”, категорична е Ангелова.

Приходите от царевицата и слънчогледа няма да бъдат големи. „Като прибавим и загубите от рапицата, при която се наложи да се разорят площите наново, всичко това ще ни затрудни при осигуряването на есенната сеитба”, посочи тя.

Заради по-скъпото гориво продължава да се покачва цената на торовете. Освен това в бранша навлизат нови по-големи компании, голяма част от парите от неработещи сектори се преливат в зърнопроизводството и конкуренцията, която никога не е липсвала, става невъзможна.

„Появиха се големи структури, с които обикновеният зърнопроизводител не може да се пребори. Правителството няма политика в нашия бранш и това допълнително усложнява нещата. Целта би трябвало да има стопанства, които да се развиват, да има работна ръка. В същото време срещаме политика на разделянето, на противопоставянето, независимо дали сме в зеленчукопроизводството, зърнопроизводството или овощарството”, допълни Румяна Ангелова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.