1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Около 60 000 т тютюн очакват купувачите си

Около 60 000 т тютюн очакват купувачите си

"Сокотаб" вече е поела една шеста от реколтата

 

Очакваната обща реколта за страната от ориенталски и едролистни тютюни е около 60 000 тона, от които 40 000 тона са дребнолистните, каза земеделският министър Мехмед Дикме. Целите количества ще бъдат изкупени, осигурени са средствата за премирането им, потвърди министърът. Като изряден търговец на нашия пазар той посочи компанията "Сокотаб". Досега тя е изкупила над 10 000 тона тютюн, което представлява една шеста част от реколтата за тази година.

Акционерното дружество "Кърджали-Булгартабак" започна вчера с изкупуването на тютюнева реколта 2004, съобщи изпълнителният директор Юмер Юмер. Закъснелият старт на кампанията той свързва с приватизационни и финансови проблеми. В края на стопанската година водещата у нас "Булбанк" откри кредитна линия за изкупвателната и преработвателната дейност на "Кърджали­ БТ". До края на тази седмица дружеството ще има 10 работещи експертни комисии в седемте общини на Кърджалийска област и в община Ивайловград. На този етап ще се изкупуват ориенталски тютюни от произход "Крумовград", след тях идва редът на "Джебел басма".

"Булгартабак Холдинг" започна изкупуването вчера и се очаква да го приключи до края на февруари догодина, обеща изпълнителният директор на холдинга Георги Костов. "Гоце Делчев БТ" АД ще изкупи 1 372 тона тютюн от произход "Неврокоп" и 342 тона от произход "Дупница", а "Сандански БТ" АД ­ 524 тона тютюн "Мелник". Също на 27 декември "Даймон България" ЕООД ще започне изкупуването на тютюн от произход "Неврокоп".

Изкупуването на тютюна в региона ще започне и ще бъде извършено в срок, потвърдиха и от областната администрация в Благоевград. От там уточниха, че досега в специални писма до областния управител Антон Бръчков три изкупуващи фирми са потвърдили, че ще бъдат спазени предписаните срокове и изкупени договорираните с производителите количества. След като областният управител е получил писмо от тютюнопроизводители, в което те изразяват притесненията си от закъснелия старт на изкупната кампания, е извършена проверка за готовността на фирмите да започнат изкупуването на тазгодишната тютюнева реколта.

Правителството утвърди размера, вида и условията за премиране на тютюнопроизводителите за произведен и изкупен суров тютюн тип "Вирджиния"­ реколта 2004 година, съобщиха от пресцентъра на кабинета. Производителите ще получат от държавата по 1,40 лв. на килограм тютюни от първи до трети клас и още по 1 лв. на килограм за качеството първа класа и или по 0,55 лв./кг. за качество втора класа. За да получат премиите тютюнопроизводителите трябва да са регистрирани съгласно Закона за тютюна и тютюневите изделия и да имат определена със заповед на кмета на общината квота за производство на тютюн тип "Вирджиния" ­ реколта 2004 година по количество, сорт и площи. Изисква се и сключен писмен договор на тютюнопроизводителите с купувачи за производство и изкупуване на тютюн тип "Вирджиния"­ реколта 2004 година. Паричната премия ще бъде изплатена от предвидените средства по бюджета на Министерството на земеделието и горите за фонд "Тютюн" за 2004 г., който е 86 милиона лева. Към 31 октомври 2004 година от този ресурс са изхарчени 57 796 000 лева и остават 28 204 000 лева. Предлаганият размер на паричната премия за произведен и изкупен тютюн тип "Вирджиния" ­ реколта 2004 е равен на размера за реколта 2003 г. Този размер на паричната премия формира крайна реализационна цена на производител 4,82 лв./кг., от които средната изкупна цена е 2,80 лв./кг. и премия 2,02 лв./кг. В сравнение с реализираната крайна цена на производител за реколта 2003 г. се постига увеличение с 0,15 лв./кг., което е резултат на увеличената средна изкупна цена. Утвърденият размер на паричната премия е разчетен на база количествата произведен и изкупен тютюн ­ около 13 000 тона. През последните няколко години Фонд"Тютюн" ежегодно предоставя пряко на тютюнопроизводителите парична премия за произведен и изкупен тютюн, с което се повишават доходите на тютюнопроизводителите.

Премирането на производителите на суров тютюн тип "Вирджиния" допринася за технологическото обновление на производствения процес, се посоча в съобщението на правителствената информационна служба./monitor.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.