1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Още 5 български млекопреработвателни и едно месопреработвателно предприятие вече могат да изнасят продукцията си в ЕС.

Още 5 български млекопреработвателни и едно месопреработвателно предприятие вече могат да изнасят продукцията си в ЕС.

С това общият брой на мандрите, лицензирани за износ в Евросъюза вече наброява 28, като почти всички са с индустриален капацитет.

 

Още 5 български млекопреработвателни и едно месопреработвателно предприятие вече могат да изнасят продукцията си на европейския пазар. Това стана възможно след като фирмите получиха одобрение от Европейската комисия за износ в страните от Общността, съобщиха от Националната ветеринарно-медицинска служба.

"Тирбул" ЕАД в гр. Сливен и "Данон Сердика" АД, София получиха разрешение за експорт на млечни продукти на европейския пазар. "ОМК" АД в гр. Пловдив вече ще може да изнася бяло саламурено сирене, "Би Си Си Хандел" ООД, гр. Елена – кисело мляко, а "Карил и Таня" ООД, гр. Ямбол – сладолед. С това общият брой на мандрите, лицензирани за износ в Евросъюза вече наброява 28, като почти всички са с индустриален капацитет. 15 от лицензираните български фирми с достъп до пазарите на Евросъюза изнасят бяло саламурено сирене, уточняват от НВМС.

Месопреработвателното предприятие "Родопа" в гр. Шумен, произвеждащо транжирани меса и полуфабрикати, също има одобрението на ЕК за износ на червени меса. Шуменският месокомбинат е с капацитет над 5 тона на седмица, като се очаква скоро той да получи разрешение и за експорт на бели меса. В процедура на получаване на лиценз за експорт в страните от Евросъюза е и кланицата за едри и дребни преживни животни в Разград, уточняват от НВМС.

До момента лицензирани за износ в ЕС са: 4 кланици за червени и 8 кланици за бели меса, 4 месопреработвателни предприятия за червени меса и 8 фирми за термична преработка на бели меса, както и 2 фирми за износ на дивечово месо, напомнят от НВМС.

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.