1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Отново ли ще сеем без торене

Отново ли ще сеем без торене

 

Сеитбата на есенниците през последните години се превърна в най-важното мероприятие на земеделските производители в Северозападна България. Изключително свитият кръг на производство на растениевъдна продукция прави задачата от особена важност, за да могат да се получат добри добиви и кооперациите, сдруженията и арендаторите да устоят икономически в производството и на пазара.

По традиция и календар сеитбата при нас започва от 20 септември и трябва да завърши до края на октомври, когато за Северозапада е най-подходящият агротехнически срок. Както сочи бюлетинът на областната дирекция "Земеделие и гори" за първите десетина дена на септември е извършена предсеитбена подготовка на 55 400 дка. Други 20 300 дка са изорани дълбоко. Най-много площи са подготвени за сеитба в община Монтана - 25 000 дка, след това се нарежда община Бойчиновци с 10 200 дка и др.

В графите обаче за предсеитбено торене с азотни, фосфорни и калиеви торове срещу нито една община не е посочен нито един наторен декар с така нужните торове. Ако това остане без промяна още на старта на сеитбата се предизвестяват ниските добиви за догодина.

По сведение на областната дирекция на държавен фонд "Земеделие" за кандидатстване за кредити и субсидии по целевите финансови линии за есенната сеитба документи са подали 80 производители от областта, които са декларирали, че ще сеят 159 261 декара есенници. Дали обаче финансова подкрепа ще получат всички кандидати никой не може да гарантира./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.