1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пада цената на чесъна

Пада цената на чесъна

Продукцията екстра и първо качество се изкупува за 1 лв., средните главички вървят по 80 ст., а дребния по 40 ст.

 

"Добра реколта чесън изкарахме тази година, средно по 500-600 кг. от декар. Изкупната цена обаче е много ниска, между лев и 40 ст. Това е пладнешки обир за производителите. На загуба сме", жалват се стопаните от търговищките села Пробуда и Макариопалско, където голяма част от населението си изкарва хляба с производство на чесън. Причината за ниските изкупни цени е, че прекупвачите от Пловдивско, Асеновградско и Ямболско, които идват в тези села, няма къде да пласират чесъна, държат го по складове, и чакат да се отвори пазара в чужбина. Чесънът обаче няма трайност и за да не изгние по складовете, от производителите се вземат малки количества. Прекупвачите пробират хубавите главички, а по-дребните изобщо не вземат, жалват се стопани от Макариопалско. "Язък за добрият добив", казват хората от двете села. Продукцията екстра и първо качество се изкупува за 1 лв., средните главички вървят по 80 ст., а дребния по 40 ст. Миналата година изкупните цени бяха между 1,80 и 2,20 лв. и за стопаните пак остана добра печалба, въпреки по-слабия добив. В Макариополско са засети общо към 260 дка. чесън, а добивът е между 400-500 кг. от декар, информираха от земеделската кооперация в селото. "В началото на сезона цените тръгнаха средно по 1 лв. за килограм и мислехме, че ще се качат, а те паднаха под 60 ст.", казват от там. В Пробуда пък над 500 дка. земя се използва за отглеждане на чесън. За някои семейства обработката на декар-два е за допълнителен доход, но други гледат по 10-15 дка. и с това се препитават. При хубава година, да няма суша и да не измръзне реколтата, може да се изкара чиста печалба между 700 и 1000 лв. от дка. На производителите не им изнася да продават чесъна си на пазара, защото плащат по около 200 лв. на маса за месец, казва кметът на Пробуда Тодор Цанков. Затова се разчита на прекупвачите. Нашият чесън го харесват в чужбина, изнася се предимно за Италия и производителите чакат да се отвори пазара, за да се вдигне цената. Иначе родните пазари са препълнени с чесън от Китай, който обаче не е така вкусен и е много по-лютив от българския./focus-news.net

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.