1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пернишка област е на първо място в страната по картофо и семепроизводство

Пернишка област е на първо място в страната по картофо и семепроизводство

В района са добити над 2000 килограма от декар картофи

 

Лидерската позиция на Пернишка област по картофо- и семепроизводство бе обявена на провелия се в Двореца на културата Ден на картофа, който е част от националната кампания „Картофите – традиция и бъдеще”. Средният добив от декар в Пернишко през 2008 година, обявена за Международна година на картофа от ООН, е над 2000 кг. Проекти на седем млади фермери от региона са одобрени за финансиране по Програмата за развитие на селските райони. Пет от тях са картофопроизводители.

Гости на проявата бяха зам.министърът на земеделието и храните Светла Бъчварова и генералният директор на Национална служба „Растителна защита” Венцислав Димитров. В Деня на картофа бяха връчени награди на производителите с най-високи добиви, подредена бе и изложба на картофи. Посетителите дегустираха и картофена ракия, произведена в радомирското село Извор.

В специализираните конкурси участваха повече от 40 от професионалните училища и гимназии от системата на МЗХ. Оценявани  бяха повече от 80 рисунки и снимки, както и над 30 тематични композиции и макети. Повече от 110 литературни произведения, свързани с историята на картофопроизводството, бяха разгледани в конкурса за есета, разкази, статии и писмени разработки.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.