1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пет общини в Добруджа успяха да приберат реколтата от ечемик

Пет общини в Добруджа успяха да приберат реколтата от ечемик

Едва 3% от 1,136 млн. дка с пшеница са ожънати

86% от засетия ечемик в Добричка област се ожънат, съобщиха от областната земеделска служба. Средният добив е 435 кг от декар. В хамбарите до момента са прибрани над 37 хиляди тона зърно. В пет добруджански общини земеделските производители са приключили с жътвата на ечемика. На финала на прибирането на ечемика са общините Каварна, Балчик и Тервел.  

Над 40% от площите с рапица в Добричка област вече са ожънати. Реколтирани са почти 106 хиляди декара при среден добив от 308 кг от дка. Маслодайната култура е напълно прибрана в община Шабла при нисък среден добив от 190 кг от декар. В съседната община Каварна също са напреднали с прибирането на рапица. Там са реколтирани почти 81 на сто от засетите през есента площи при среден добив от 300 кг от декар. С бавни темпове върви прибирането на реколтата от рапица в община Тервел, където са пожънати близо 7% от площите при среден добив от 300 кг от декар.

В момента жътвата на пшеница е в застой след падналите дъждове. Прибирането на житната реколта започна най-напред в крайморските общини, но стопаните успяха да реколтират много малък процент – около 3 на сто от посевите с пшеница. Като цяло обаче първите зажънвания са показали добиви между 430 и 450 кг от декар. 1 млн.и 136 хил. дка с хлебно зърно предстои да се жънат в Добруджа. След пороите обаче остава открит въпросът за нанесените поражения и качеството на зърното.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.