1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Пионери сме на индустриалното отглеждане на зайци

Пионери сме на индустриалното отглеждане на зайци

В учебното опитно горско стопанство в Бързия е създаден първият в България Център за изкуствено осеменяване на дългоухи бозайници

 

Зайцевъдството е един от доходните отрасли в българското земеделие. То е с широки перспективи за развитие в цяла Северозападна България. В негова помощ се оказва и откритият преди броени дни единствен по рода си у нас Център за изкуствено осеменяване на зайци. Това стана възможно благодарение на положените грижи от учебното опитно горско стопанство "Петрохан" в село Бързия, което даде своето домакинство.

Цялостната функционална работа на центъра се осъществява от супермодерна апаратура. С нея се извършва научната, опитната и учебната дейност в областта на популацията на животните и зайцевъдството. Стабилно рамо в това отношение дават Министерството на земеделието и горите, Лесотехническият университет в София и Германското дружество за техническо сътрудничество. Държавният фонд "Земеделие" специално отпусна целева субсидия на стойност 30 000 лева.

Според експертите в зайцевъдството изкуственото осеменяване е новост за българската практика. То е особено подходящо, за да гарантира чистотата на заплождане при животните и абсолютно недопускане пренасянето на заболявания. Прилаганата технология гарантира чистотата на породата и улеснява дейността при изследването на отделните партиди.

Изграждането на центъра цели да бъде създаден разнообразен генетичен материал, който да притежава добри продуктивни качества и приспособеност към климатичните условия, специфични за определен район от страната. В Бързийското учебно опитно горско стопанство "Петрохан" има създадена и племенна ферма, в която зайците са настанени в дървени клетки с голяма площ. Това позволява те да се хранят с разнообразен вид фураж. По мнението на експертите-животновъди в центъра с новите технологии при отглеждането на зайците се създават предпоставки в България да започне развитието на зайцевъдството на индустриална основа.

По този изключително важен проблем се състоя оживена дискусия-семинар на тема "Съвременното състояние на зайцевъдството в България". В нея взеха участие Асен Друмев - изпълнителен директор на държавния фонд "Земеделие", д-р Цветан Димитров - директор на дирекция "Животновъдство" в Министерството на земеделието и горите, д-р Райнхард Ханке - ръководител на проект "Фамад", научни специалисти от Лесотехническия университет и зайцевъди от област Монтана. Те обсъдиха и доклад на експерти от дирекция "Развитие на селските райони и инвестициите" за усвояването на средства по програмата САПАРД.

Висока оценка за извършената работа по изграждането на първия в България Център за изкуствено осеменяване на зайци даде заместник-министърът на земеделието и горите Бойко Боев./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.