1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Подхранването на есенниците е залог за добър добив

Подхранването на есенниците е залог за добър добив

То трябва да стане навреме и с определено количество торове

 

Падналият дълбок сняг запази пшеницата и ечемика от т.нар. изтягане на посевите, което беше започнало да се проявява на отделни места в областта. То се дължи на замръзването на почвения слой през нощта и последващото размръзване през деня. В такива случаи корените се разкъсват, възелът на братенето се изнася на повърхността, нарушава се сцеплението между корените и почвата и със затоплянето на времето растенията загиват. Като следствие на това такива посеви силно оредяват и добивите катастрофално падат, сподели за "Монт-прес" началничката на Областната служба за съвети в земеделието д-р Красимира Цветанова. Борбата с това опасно явление са води чрез валиране щом е възможно да се влезе в посевите, коментира Цветанова.

Непосредствено след зимата, особено ако тя е била по-продължителна, когато снежната покривка е останала около десетина сантиметра, трябва да започне подхранването на посевите. Защото в края на периода посевите са слаби и силно изтощени. Внасянето на азотни торове непосредствено преди активната вегетация е гаранция, че след като се събудят, растенията няма да гладуват за азот.

В Монтанско производителите трябва да осигурят азот на близо 400 хиляди декара есенници и всеки ще направи това според финансовите си възможности. Впоследствие подхранването може да се допълни с т.нар. листни, или течни торове, ведно с провеждането на борбата с плевелната растителност, казват специалистите. Азотът е един от основните елементи, който оказва силно влияние върху растежа на растенията, състава на белтъчините и качеството на зърното.

Затова от степента на обезпеченост на растенията с необходимото количество азот в края на зимата и началото на пролетта ще зависи възстановителната им способност, преодоляване последствията от неблагоприятните зимни условия, засилване темпа на братене и залагане на повече класчета и цветчета в клас, а оттам и по-високата продуктивност. Подхранването с азотни торове не трябва да се извършва шаблонно, а да се обосновава на запасеността на почвата с минерален азот, която се установява чрез лабораторни анализи на предварително взети почвени проби, съветват специалистите. За получаването на 100 килограма зърно растенията извличат 3,5 кг азот, 1,5 кг фосфор и 2-3 кг калий в активно вещество. От това какъв добив искаме да получим трябва да внесем и необходимите количества торове.

Както информираха от областната дирекция на държавен фонд "Земеделие" за пролетното подхранване на есенниците ще бъдат отпуснати финансови средства. За тях обаче ще могат да кандидатстват само регистрирани земеделски производители, които нямат необслужвани задължения към държавата и банките./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.