1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Повече грозде и с по-добро качество през 2015 г.

Повече грозде и с по-добро качество през 2015 г.

Цената на виното няма да се повиши, обещават браншовици

Двойно повече грозде тази кампания, в сравнение с предходната, отчитат българските лозари. Прогнозите им до края на кампанията са за около 260 хил. т. Окончателните резултати ще са ясни след края на беритбата, уточняват от Националната лозаро-винарска камара. Качеството на гроздето също е много добро, което е критерий за качествено вино. И въпреки всичко 2013 г. си остава като една от най-благодатните за българските винопроизводители, отчитат браншовиците.

Основен проблем пред сектора са пазарите. Основен консуматор на българското вино е Русия, но икономическата ситуация там е довела до спад в продажбите с около 60%, въпреки че виното не е в ембарговия списък. Според Радослав Радев, председател на Лозаро-винарската камара не се предвижда внос на грозде от чужбина, реколтата ще е напълно достатъчна за производство на необходимите количества вино. Активни пазари и нови за българското производство, извън традиционните в момента, са Китай, САЩ, Канада.

Цената на българското вино няма да се повиши, обещават винопроизводители. Стандартна цена на добро вино на рафта в магазина се счита от 5 лв. нагоре.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.