1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Повече от половината от слънчогледа в Плевенско е прибран

Повече от половината от слънчогледа в Плевенско е прибран

В Белене започнаха да прибират и реколтата от царевица

 

До края на миналата седмица земеделските производители от Плевенска област бяха прибрали слънчогледа от 57.75% от засетите с тази култура площи. От Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен припомнят, че в региона през пролетта бяха засети 617 680 декара с маслодаен слънчоглед. Неблагоприятни климатични условия станаха причина посевите на 1 581 декара от тези площи да бъдат унищожени. Към момента реколтираните площи са 355 809 декара. Общото количество слънчоглед от новата реколта сега е 72 514 тона при среден добив за областта 204 килограма от декар. Най-високи са добивите в община Левски - 264 кг/дка, а най-ниски в община Никопол - 165 кг/дка. Стопаните от община Кнежа вече приключиха с прибирането на слънчогледовата реколта. Тази година там бяха засети 57 980 декара с маслодаен слънчоглед. Общото производство за тази община е 12 698 тона при среден добив 219 килограма от декар. По-голямата част от реколтата са прибрали и земеделските производители от община Искър, Гулянци, Плевен и Долна Митрополия.

В община Белене земеделците започнаха да прибират и царевичната реколта. Само 15 тона е производството до момента, а средният добив - 150 кг/дка. Общо 317 232 декара с царевица има тази година в община Белене. В тази община вече са подготвени и 1 000 декара за засяване на зимна маслодайна рапица, като досега са засети 150 декара.

Заедно с кампанията по прибирането на тазгодишната реколта от полето стопаните се готвят и за новата стопанска година. В Плевенско до момента е извършена предсеитбена подготовка на 172 478 декара, а дълбока оран е извършена на 165 180 декара. Стопаните от община Гуляняци са внесли досега фосфорни торове на 7 000 декара от предвидените за засяване с есенници площи./posredniknews.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.