1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Представители на френски кооперации бяха в Търговище, за да споделят своя опит в сферата на селското стопанство

Представители на френски кооперации бяха в Търговище, за да споделят своя опит в сферата на селското стопанство

Основна цел на срещата бе да се потърси път за спасяването на месодайното животновъдство

Представители на френски кооперации бяха в Търговище, за да споделят своя опит в сферата на селското стопанство. Те дойдоха в града по покана на Областния кооперативен съюз и със съдействието на българо-френската селскостопанска асоциация. Основна цел на срещата бе да се потърси път за спасяването на месодайното животновъдство, предаде БГНЕС.

Животновъдството в България и региона е тотално сринато. Намеренията са да се направи внос на голям брой животни, които да се предоставят на земеделските производители, каза Йордан Ботунски, председател на ОКС – Търговище. Ако всичко върви по вода, в началото на следващата година ще направим внос на около 10 хиляди броя телета от Франция, които ще предоставим на земеделските производители и на хората, които желаят да гледат тези животни, като им осигурим едни добри приходи в нашите условия, допълни още Ботунски.

Федерацията на френските кооперации се финансира от Европейския съюз. Според председателя на българо-френската селскостопанска асоциация Мила Александрова, европейската общност е силно разтревожена от състоянието на животновъдството в България.

"Селата се обезлюдяват, хората нямат работа. България внася 81% от консумацията си на месо. 75% от млечните продукти се правят от сухо мляко – внос. 90% от плодовете и зеленчуците се внасят. За това започваме да правим кооперации за взаимна употреба на машини, най-вече в животновъдството. Тук пристига един голям инвеститор, най-голямата фирма в Европа за търговия с едър рогат добитък, която прави съюз с ОКС с цел да започне угояването на животни в България за износ", обясни Мила Александрова.

Кооперациите са сдружения на частни фермери, които се обединяват, за да си купят техника, която да използват. По този начин могат да ползват много голям процент европейски помощи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.