1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Предстои поредният етап от ваксинацията на дивите хищници срещу бяс

Предстои поредният етап от ваксинацията на дивите хищници срещу бяс

Кампанията ще се проведе от 6 до 16 май на територията на осем области в страната

Заповед за провеждане на орална ваксинация на хищници срещу бяс е получена в Областната дирекция на Агенцията по безопасност на храните в Шумен. Кампанията ще се проведе от 6 до 16 май на територията на областите Шумен, Разград, Търговище, Варна, Бургас, Добрич, Силистра и Русе.

Примамки ще бъдат разхвърлени навсякъде без териториите на населените места и над водоемите. Те имат формата на кубче с размери 2/ 3/ 2 см и са със специфична миризма на мърша, за да привличат хищниците. При изяждане на примамката те се ваксинират против бяс.

Ветеринарите препоръчват хората да не пипат примамките с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. При контакт е добре да се консултират с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви и домашни животни. Препоръчително е обаче животните да се държат затворени или на повод (за кучетата), за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.