1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. През юли развитието на земеделските култури ще протича при температури и валежи близки до климатичните норми

През юли развитието на земеделските култури ще протича при температури и валежи близки до климатичните норми

Снимка:

Определящ фактор за вегетацията на пролетните култури ще бъдат почвените влагозапаси

През юли развитието на земеделските култури ще протича при температури и валежи близки до климатичните норми. Определящ фактор за вегетацията на пролетните култури ще бъдат почвените влагозапаси. В началото на лятото в резултат от падналите значителни, на места, наднормени юнски валежи (Кнежа - 116 л/кв. м, Ловеч - 103 л/кв. м, Свищов - 113 л/кв. м, Казанлък - 89 л/кв. м, Елхово - 114 л/кв. м, Кърджали - 97 л/кв. м) в голяма част от полските райони на страната почвените влагозапаси в еднометровия слой при пролетните култури са добри, над 80 на сто от ППВ (пределна полска влагоемност). Изключения има в част от Източна България (Исперих, Сливен) и в крайните южни райони (Любимец), където влагозапасите в 50 и 100 см. почвен слой при царевицата и слънчогледа са най-ниски, под 60 на сто от ППВ.

В началото на юли агрометеорологичните условия ще се определят от неустойчиво и хладно за сезона време. Очакваните валежи през първите дни от месеца ще възпрепятстват жътвата на пшеницата. Прогнозират се градушки и повишен риск от полягане на узрелите есенни посеви, от разпиляване на неприбраното от полето хлебно зърно. Метеорологичните условия в началото на юли ще благоприятстват развитието на редица гъбни болести; струпясване и късно кафяво гниене по овошките; мана по лозата и зеленчуковите култури и др.

През първото десетдневие на юли голяма част от добре обезпечените с влага пролетни култури ще встъпват в репродуктивен етап от развитието си. При по-ранните хибриди царевица ще протичат фазите изметляване, цъфтеж на метлицата и изсвиляване.

През повечето дни от второто и през третото десетдневие развитието на земеделските култури ще протича с ускорени темпове. Прогнозираните екстремно високи максимални температури през последното десетдневие, на места до 38-39 градуса, в съчетание с ниска атмосферна влажност, ще имат неблагоприятно въздействие върху цъфтежа и оплождането при по-късните хибриди царевица, ще нарушават нормалния ход на физиологичните процеси при зеленчуковите култури.

През третото десетдневие на много места, особено в източните и крайните южни райони на страната, ще се налага прилагане на повишени поливни норми при късните пролетни и зеленчукови култури. През десетдневието ранните хибриди царевица ще встъпят във фаза млечна зрелост, при слънчогледа ще протича наливане на семената, при памука – фаза цъфтеж. В края на месеца фасула в полските райони ще встъпи масово във фаза узряване.

През юли подходящи условия за провеждане на най-важното за сезона мероприятие – жътвата на пшеницата ще има в края на първото, началото на второто и през третото десетдневие от месеца. Жътвата на голяма част от посевите с ечемик бе проведена през втората половина на юни. В Североизточна България средния добив от ечемика е много добър, над 450кг/дка (агростанция Г. Тошево - 49 кг бункерно тегло).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.