1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Приходите в селското стопанство у нас са паднали с 10%

Приходите в селското стопанство у нас са паднали с 10%

Основната причина за спада е сривът на цените на земеделската продукция


Само в пет държави от ЕС има ръст на приходите в селското стопанство, като най-значително е увеличението във Великобритания.
Според изчисленията на "Евростат"  реалните приходи в селското стопанство в ЕС са намалели със средно 12,2% през 2009 година. През миналата година отново имаше спад, но много по-малък - в рамките на 2,5 на сто.
Основната причина за спада е сривът на цените на земеделската продукция (с близо 11%), като в същото време разходите на селските стопани намаляват само с 9,2%. По тази причина само в пет държави от общността има ръст на приходите в селското стопанство, изчислени на зает в сектора.
Най-значителен спад записват селските стопани от Унгария, чиито приходи намаляват с 35,6% спрямо предходната година. Селското стопанство в Италия също изпитва трудности - средният спад на приходите е 25,3%, а в Люксембург - 25,1%.
Данните на "Евростат" за България показват, че понижението на приходите на зает в селското стопанство е с 10% спрямо предходната година. Припомняме ви, че през миналата година в страната ни имаше ръст по този показател, при това с най-резките темпове спрямо всички членове в общността - 28,9 на сто. Унгария също беше сред държавите с ръст на приходите - през 2008 година фермерите получиха с 18,6% повече спрямо 2007 година.
През тази година най-голям ръст на показателя е отчетен във Великобритания. Страната запазва положителната тенденция от миналата година, а приходите на зает в селското стопанство се увеличават с 14,3%. В Малта също има положителни изменения (+9,1%), а увеличението във Финландия е в рамките на 2,6%. Останалите държави, които записват ръст на приходите са Гърция и Кипър - и в двете държави увеличението е от около 1%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.