1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производител на миди инвестира в кафяви водорасли

Производител на миди инвестира в кафяви водорасли

 

Ферма за култивирано производство на кафяви водорасли планира да изгради напролет собственикът на мидената плантация в каварненската местност Дълбока Веселин Прокопиев. Той обясни, че първоначално ще експериментира с две линии и ако бизнесът се окаже успешен, ще го разшири. Намерението на предприемача е да отглежда водораслите в района на мидената плантация и биопродуктите, които те изхвърлят във водата, да служат за храна на деликатесните мекотели. По този начин ще затвори цикъла на производство.

Кафявите водорасли намират широко приложение в козметиката и медицината. Засега обаче предприемачът не обмисля да търгува с тях или да ги преработва в екзотични за пазара ни фармацевтични продукти, а само ще ги използва за храна на мидите си.

Прокопиев все още не е правил изчисления какви ще са необходимите средства, необходими за реализацията на новия проект. По негови данни кафявите водорасли се срещат в Черно море, но не се събират промишлено заради риска от нарушаване на екологичното равновесие.

Веселин Прокопиев е в бранша с миди от 1992 г. Той изгради първата плантация в района, разположена на два метра под водата. Избрал е за дейността си залива край Дълбока заради чистотата на морската вода. Няколко години по-късно върху първата плантация построи и втора, която е на 2.5 м. над морската повърхност. Мекотелите се отглеждат на дълбочина 10-15 метра в специални "чорапчета". Съоръженията не трябва да опират до дъното, за да не влиза пясък в черупките. Между 12 и 18 месеца е периодът, през който те достигат необходимия пазарен размер от 4 см. Миналогодишната реколта от деликатесната стока е 24 тона, но все още се реализира трудно. За да продава стоката си, Веселин Прокопиев е построил свое заведение в Дълбока, което вече се е превърнало в летен хит сред политическия елит./dnevnik.bg

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.