1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Производителите да не забравят мишките

Производителите да не забравят мишките

Около 2 млн дка са третирани с препарати, а засегнатите площи са около 10,5 млн. дка с пшеница и 2,7 млн. дка с ечемик

 

Засега реколтата в страната не е заплашена от полските мишки, но държавен фонд "Земеделие" ще подпомогне най-пострадалите земеделски производители и кооперации в страната, каза зам.-министърът на земеделието и горите Бойко Боев. Около 2 млн дка са третирани с препарати, а засегнатите площи са около 10,5 млн. дка с пшеница и 2,7 млн. дка с ечемик. Боев обеща реална прогноза за състоянието на есенниците и за реколтата в началото на май, след като станат известни резултатите от пълното обследване на есенниците по области.

За област Монтана по сведение на Районната служба по растителна защита, карантина и агрохимия, звено Монтана, нападнатите от полската мишка посеви са около 35 000 дка, които са предимно в равнинната част на областта - общините Лом, Вълчедръм, Якимово, Бойчиновци. Полевката на практика шета из всички посеви и люцерни в областта, но плътността й не е такава, както в посочените общини.

До края на настоящата седмица ще бъдат известни първите резултати от обследването на посевите за гризачи от монтанските растителнозащитници след зимния период. Както подчерта началничката на бюрото в Монтана Изабела Георгиева още в края на годината с отровни примамки са третирани над 3000 дка с есенници. Нейният съвет към производителите е да не отслабват вниманието си към мишата напаст и да търсят компетентните съвети на специалистите от службата за предприемане на нужните мерки за опазване на реколтата./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.